Najpogostejša vprašanja

Splošna vprašanja

Kje dobim informacije o e-mobilnosti?

MOON je vaš kontakt za vsa vprašanja v zvezi z e-mobilnostjo. 

Kaj potrebujem za svoje električno vozilo?

Za brezskrbno uporabo popolnoma električnega vozila ali plug-in hibrida potrebujete samo še primerno možnost polnjenja. Poleg polnilnega kabla, ki je pri nekaterih vozilih delno vključen v serijsko opremo, je ena od trajnostnih rešitev namestitev stenske polnilne postaje.

Kako ugotovim moč polnjenja, čas polnjenja in doseg za svoje električno vozilo?

Moč polnjenja je odvisna od vgrajenega polnilnika (On-Board-Charger - OBC) v električnem vozilu in odvisno od vozila znaša od 2,3 do 22 kW.

Na primer, pri vozilu VW e-Golf izračunamo čas polnjenja in doseg tako: 
Čas polnjenja (h) = kapaciteta baterije (35,8 kWh)/moč polnjenja (7,2 kW)
Doseg (300 km) = kapaciteta baterije (35,8 kWh)/poraba električne energije (12,7 kWh/100 km) * 100

Kakšne prednosti ima električno vozilo?
 • 100-odstotno brez emisij
 • Subvencije za električna vozila
 • Nižji davki in zavarovalne premije
 • Parkirišča za električna vozila
 • Sodobna tehnologija
 • Nizki obratovalni stroški
Kako se razlikujejo tipi vtičev?

Pri polnjenju z izmeničnim tokom (AC) razlikujemo med vtiči tipa 1 (predvsem azijske znamke) in tipa 2. Vtič tipa 2 je standardni polnilni vtič pri evropskih proizvajalcih. Pri polnjenju z enosmernim tokom (DC) sta razširjena azijski standard CHAdeMO in evropski standard CCS. 

Kaj moram upoštevati pri nakupu stenske polnilne postaje?

Glede na obstoječo hišno inštalacijo in želeno električno vozilo je treba upoštevati naslednje parametre: moč polnjenja stenske polnilne postaje, moč polnjenja vozila, vrsta vtiča, primernost stenske polnilne postaje za uporabo na prostem, vključitev v rešitve sistema pametnega doma, možnosti blokiranja stenske polnilne postaje in vključitev v obračunske sisteme. 

Kako poteka električno napajanje s stensko polnilno postajo?

Za oskrbo električnega vozila imate načeloma na voljo dve možnosti: prek obstoječe pogodbe o nakupu električne energije ali namestitve fotovoltaičnega sistema.

S fotovoltaičnim sistemom proizvajate lastno solarno električno energijo in vsak dan prihranite pri stroških za elektriko. Višek solarne električne energije se odvede bodisi v hranilnik električne energije za ponovno uporabo bodisi neposredno v električno vozilo za polnjenje baterije ali v električno omrežje vašega distributerja.

Ali se lahko solarna električna energija shrani tudi v električnem vozilu in posreduje drugim porabnikom?

Uporaba v bateriji shranjene električne energije za druge namene v obstoječih generacijah vozil večinoma ni predvidena. Vendar se pri uvedbi prihodnjih generacij načrtuje dvosmerna uporaba električne energije, tako da se lahko baterija vozila uporabi tudi za električno napajanje drugih uporabnikov.

Kako se uskladijo polnilna postaja, hranilnik električne energije in fotovoltaični sistem?

Vse izdelke MOON je mogoče kombinirati z obstoječo strojno opremo. V okviru celotnega projekta se lahko obstoječe posamezne komponente dopolnijo z izdelki MOON.

Ali je kombinacija stenske polnilne postaje MOON in hranilnika električne energije MOON smiselna tudi, če nimate fotovoltaičnega sistema?

Načeloma je kombinacija obeh elementov smiselna tudi brez povezave s fotovoltaičnim sistemom, na primer, če želite v hranilniku energije začasno shraniti cenejši nočni tok in ga nato uporabiti za poljnenje svojega električnega avtomobila.

Vse o električnem vozilu

Kaj potrebujem za svoje električno vozilo?

Za brezskrbno uporabo popolnoma električnega vozila ali plug-in hibrida potrebujete samo še primerno možnost polnjenja. Poleg polnilnega kabla, ki je pri nekaterih vozilih delno vključen v serijsko opremo, je ena od trajnostnih rešitev namestitev stenske polnilne postaje. Za stranke z zasebnimi strešnimi površinami, ki si želijo neodvisnosti od dobavitelja električne energije, je na voljo tudi fotovoltaični sistem z lastnim hranilnikom el. energije.

Kako ugotovim moč polnjenja, čas polnjenja in doseg za svoje električno vozilo?

Moč polnjenja je odvisna od vgrajenega polnilnika (On-Board-Charger - OBC) v električnem vozilu in odvisno od vozila znaša od 2,7 do 22 kW.

Na primer, pri vozilu VW e-Golf izračunamo čas polnjenja in doseg tako: 
Čas polnjenja (h) = kapaciteta baterije (35,8 kWh)/moč polnjenja (7,2 kW)
Doseg (300 km) = kapaciteta baterije (35,8 kWh)/poraba električne energije (12,7 kWh/100 km) * 100

Kakšne prednosti ima električno vozilo?
 • 100-odstotno brez emisij
 • Subvencije za električna vozila
 • Nižji davki in zavarovalne premije
 • Parkirišča za električna vozila
 • Sodobna tehnologija
 • Nizki obratovalni stroški
Katere vrste polnjenja so na voljo za električna vozila?

Na voljo sta polnjenje AC (z izmeničnim tokom), ki omogoča moč polnjenja do 43 kW, in polnjenje DC (z enosmernim tokom). Številni proizvajalci vozil za polnjenje DC načrtujejo večje moči polnjenja do 350 kW.

Ali lahko z električnim vozilom prihranim?
 • Koliko stanejo servisi? 
 • Kolikšna je poraba klasičnega avtomobila, ki bi ga nadomestil električni
 • Kolikšno je povprečno število prevoženih kilometrov?
 • In kolikšen je mesečni račun za elektriko?

Za izračun konkretnih prihrankov je na voljo spletni kalkulator.

 

Vse o sončni elektrarni

Kako deluje fotovoltaika?

Sonce proizvaja energijo v dveh pojavnih oblikah, kot »toploto« in kot »svetlobo«. Za obratovanje sončne elektrarne ne potrebujete toplote, ampak svetlobo. Svetloba je vir energije za fotovoltaični sistem. To pomeni, da je tudi na območjih, kjer je večji del dneva oblačno in ne sije sonce, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

Kakšne so koristi?

Sončna elektrarna na vaši strehi bo čez cel dan proizvajala dovolj električne energije za gospodinjsko porabo (luči, gospodinjski aparati, itd.). 

Lahko sončna elektrarna zagotovi cenejše ogrevanje? Da, če seveda uporabljate električne ogrevalne naprave, kot so IR paneli, toplotna črpalka, električno talno gretje, itd. S pomočjo lastne sončne elektrarne ne le zmanjšujete račun za elektriko, ampak tudi ustvarjate presežek, ki ga lahko v primeru, da je to možno, prodajate dobavitelju elektrike. Lahko pa ga shranite v hranilnik električne energije, ter shranjeno energijo porabite zvečer, ko vaša sončna elektrarna ne proizvaja elektrike.

Zakaj postaviti sončno elektrarno?

Sončna elektrarna je vse bolj prepoznavna kot sistem, ki ne onesnažuje okolja, in kot tehnologija, ki izkorišča obnovljive vire energije. Postavitev lastne sončne elektrarne pomeni, da si sami brezplačno priskrbite energijo iz obnovljivih virov. Sistem ne potrebuje polnjenja, nima premikajočih se delov, ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje. Hkrati še zmanjšujete račun za elektriko.

Ali je sončna elektrarna varna?

Pravilno povezani elementi so popolnoma varni. Namestitev modulov na streho je podobna prekrivanju s strešniki, električne povezave delujejo brez tveganja. Obratovanje sončne elektrarne ne povzroča sevanja, saj preprosto le izkorišča žarke sončne svetlobe. 

Ali imam lahko sončno elektrarno tudi na moji hiši?

Sončne module lahko postavimo na skoraj vsako stavbno površino, ki je s sončno svetlobo obsevana večji del dneva. Najbolj učinkovita je postavitev na streho, ki je orientirana proti soncu. Sončne module lahko vgradimo tudi v fasade stavb, na rastlinjake, na garaže, kot senčenje teras ali pa na tla, skratka kjerkoli, le da sončna svetloba doseže sončne celice.
Površina sončne elektrarne naj sprejme čim več svetlobe, kajti več kot bo svetlobe, več je bo sistem lahko pretvoril v električno energijo. Koliko sončne svetlobe bo prejela sončna elektrarna, je odvisno od treh dejavnikov:

 • Orientacija: najboljša (optimalna) orientacija je proti jugu 
 • Naklon: poševna streha daje boljše rezultate kot ravna (optimalno nastavimo glede na geografsko lego lokacije). Pomagamo si lahko z nosilci, ki podpirajo module pod optimalnim kotom.
 • Senčenje: senčenje, ki ga povzročajo visoka drevesa ali višje stavbe, posledično zmanjšuje delovanje sistema.

 

Poleg omenjenih dejavnikov je delovanje sončne elektrarne odvisno od izbire modulov in njihovih karakteristik.

Ali sončna elektrarna za delovanje potrebuje močno svetlobo?

Koliko električne energije bo sončna elektrarna proizvedla, je odvisno od intenzivnosti sončnega sevanja, ki mu je sistem izpostavljen. Sončne celice bodo pretvorile več energije na zelo sončen dan, kot takrat, ko bodo oblaki prekrivali nebo. Ampak to ne pomeni, da električne energije ne bomo proizvajali na oblačen dan, le količina bo ustrezno manjša.

Kako veliko sončno elektrarno potrebujem?

Proces izdelave kalkulacij oziroma dimenzioniranje sončne elektrarne imenujemo postopek, s katerim izračunamo kako močno (koliko kW) sončno elektrarno potrebujete za svoje gospodinjstvo. Ključno je dimenzioniranje  sončne elektrarne, ki bo na letni ravni proizvedla toliko električne energije kot znaša vaša letna poraba energije. Pri tem je v pomoč letni račun porabljene elektrike v vašem gospodinjstvu.

V primeru, da v bližnji prihodnosti načrtujete povečanje porabe električne energije (toplotna črpalka, polnilna postaja za električno vozilo,...), je priporočljivo, da se to upošteva pri izračunu.

Kakšno površino potrebujem na strehi za sončno elektrarno?

Potrebna površina na strehi je odvisna vaših potreb po električni energiji. Za 1 kW električne energije potrebujete od 6 do 7 kvadratnih metrov površine

Zakaj sploh potrebujem inverter?

Osnovni namen uporabe inverterja je v pretvarjanju DC enosmerne električne napetosti v AC izmenično električno napetost. Njegova naloga je tudi sinhronizacija z javnim električnim omrežjem, v katerega se oddaja elektrika. Inverter je srce sistema, saj povezuje module med sabo.

Koliko energije lahko proizvedem v Sloveniji?

Osnovno pravilo se glasi: 1 kW inštalirane moči na leto proizvede 1000 kWh, pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 W/m2 in 1200 W/m2. 

Ali se mi postavitev lastne sončne elektrarne izplača?

Ocenjujemo, da se investicija izplača vsakemu, ki ima letno porabo večjo od 3.000 kWh, oziroma njegov mesečni račun za elektriko znaša približno 40 evrov ali več. Mesečni račun za elektriko bo po izgradnji elektrarne sestavljen le še iz stroška obračunske moči in prispevka za SPTE in OVE, ki pa je vezan na priključno moč vašega elektropriključka, in ga plačujete že zdaj, tudi v primeru, da ne porabite nič električne energije.

V povprečju se investicija v domačo sončno elektrarno povrne med 10 in 12 leti. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala vsaj 30 let.

Kakšno vzdrževanje sistema je potrebno?

Za nemoteno obratovanje sončne elektrarne ne potrebuje zahtevnega vzdrževanje, saj sistem ne vsebuje premikajočih se delov. Odvisno od nagnjenosti sistema se zaradi boljšega izkoristka priporoča čiščenje modulov (cvetni prah, smog, listje, umazanija, ptičji iztrebki ...). Tudi sneg je priporočljivo odstraniti, v kolikor ne zdrsne sam, saj mnogi moduli v hladnejših temperaturah delujejo celo boljše. Poskrbeti je potrebno za visoke ovire, ki ovirajo dostop svetlobe na module (visoka drevesa, grmičevje) in pravilno izbrati prostor za postavitev (visoke zgradbe, prosojna področja,..).


Inverter deluje avtomatsko, kar pomeni, da se vklopi, ko je dovolj sončne svetlobe in samodejno izklopi, ko nastopi mrak. S tem zadostimo zahtevi po učinkoviti rabi energije, saj ponoči inverter ne potrebuje elektrike. 

Ali moram biti doma, ko poteka namestitev sončne elektrarne na streho?

Solarni sistem lahko v večini primerov namestimo brez vaše prisotnosti in vstopa v vaše stanovanje. Gradbena dela so minimalna in hitra, sama montaža sončne elektrarne običajno traja le 1 dan.

Ali potrebujem gradbeno dovoljenje?

V primeru postavitve sončne elektrarne na streho objekta gradbenega dovoljenja ne potrebujete. Obstajajo pa izjeme pri postavitvi prosto stoječih sistemov, s katerimi vizualno posegamo v naravo. V tem primeru se je najbolje pozanimati pri pristojnem organu. 

Ali je taka investicija upravičena do ugodnejšega financiranja oziroma nepovratnih sredstev?

Za sončne elektrarne so na voljo različne oblike pomoči Eko sklada, tudi subvencija oz. nepovratna finančna vzpodbuda.

Če se boste odločili, da boste lastno proizvedeno elektriko uporabljali v gospodinjstvu, je priporočljivo, ne pa nujno, da preverite porabo večjih električnih porabnikov. Smiselno je zamenjati navadne žarnice z varčnejšimi, energijsko potratne gospodinjske aparate zamenjati z varčnejšimi, na novo zatesniti ali zamenjati okna in poskrbeti za dobro izolacijo stanovanja. Na ta način poskrbite za učinkovitejšo rabo energije in hkrati zmanjšate račun za elektriko. Izkoriščanje obnovljivih virov energije bo pomenilo manjšo investicijo v sončno elektrarno.

Kakšna je razlika med monokristalno, polikristalno in amorfno sončno celico?

Do nedavnega so bile vse sončne celice izdelane iz izredno čistega kristala silicija. Monokristalne sončne celice imajo največji donos (laboratorij do 25 %, serijska proizvodnja 15-17 %). Postopek pridobivanja monokristalnega silicija je zelo drag, kar je posledica počasne rasti kristala. Polikristalne sončne celice so sestavljene iz večjega števila kristalov. Prednost pred monokristalnimi je v cenejši izdelavi in lažje razporeditvi v kvadratno obliko. Visoko učinkovite polikristalne sončne celice dajejo v laboratorijih 21 % donos, v serijski proizvodnji pa 13-15 %. Amorfne sončne celice imajo atome razporejene neurejeno, kar se odraža v slabšem donosu (laboratorij 12 %, serijska proizvodnja 5-7 %). Prednost imajo v cenejši proizvodnji, slabost pa v neodpornosti na svetlobo in hitrejšem staranju. Najdemo jih v kalkulatorjih in vrtnih svetilkah.

Ali mi ob odločitvi za sončno elektrarno ni potrebno več plačevati mesečnih računov dobave električne energije?

Ne. Če se odločite za sončno elektrarno, boste z mesečnim računom plačevali le strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Ti dve postavki sta vezani na priključno moč vašega priključka in ne na porabo ter ju morate plačati tudi v primeru, da na vašem merilnem mestu ni porabe električne energije.

Neto merjenje električne energije poteka na letnem nivoju. Neto merjenje omogoča lastniku naprave za samooskrbo, da višek proizvedene električne energije posodi v omrežje (energija se porabi na lokalnem nivoju, v bližnjih stavbah) ter jo vzame iz omrežja, ko naprava ne proizvaja energije.

Lastniki naprav za samooskrbo bodo tako za celo leto prejeli samo en račun za električno energijo, ki bo upošteval razliko med porabljeno in proizvedeno električno energijo. Če bo naprava za samooskrbo pravilno dimenzionirana, lastnik naprave praktično ne bo imel stroškov z električno energijo, saj je bo na letni ravni proizvedel toliko, kot je bo tudi porabil.

V primeru viškov energije bo te brezplačno prevzel dobavitelj električne energije, s katerim ima lastnik naprave sklenjeno pogodbo o neto dobavi.

Ali imate dodatna vprašanja?

Z veseljem vam odgovorimo nanje. Za to izpolnite naš kontaktni obrazec