MOON
Sončne elektrarne

Proizvajanje električne energije kot dejavnik uspeha.

S svojo sončno elektrarno proizvajate lastno solarno električno energijo, kar je za vas tudi cenovno ugodnejše kot pri ponudniku z električno energijo. Sončna elektrarna vam zagotavlja dolgoročno zanesljivost cen in neodvisnost. Pozabite na nihanja cen elektrike in na stabilni osnovi proizvajajte lastno električno energijo.

Z veseljem vam svetujemo
Z veseljem vam svetujemo

Vašo sončno elektrarno zgradimo po načelu »na ključ«, kar pomeni, da mi poskrbimo za izvedbo celotnega postopka: od začetnega strokovnega svetovanja in ogleda objekta do izračuna ustrezne velikosti sončne elektrarne, načrtovanja in montaže. 

Zgodovina fotovoltaičnega sistema

Zamisel o fotovoltaičnem sistemu je zelo stara. Alexandre Edmont Becquerel je že leta 1839 odkril, da nekatere snovi ob obsevanju s svetlobo oddajajo električno energijo. V nadaljnjem raziskovanju je imel veliko vlogo zlasti Albert Einstein, ki je leta 1905 predstavil »fotoefekt«, za kar je bil pozneje nagrajen z Nobelovo nagrado.

Fotovoltaične celice se uporabljajo že od konca 50-ih let prejšnjega stoletja. Danes se po vsem svetu uporabljajo za proizvodnjo električne energije in so vgrajene v žepnih računalnikih ter nameščene na strehah in fasadah, parkomatih, protihrupnih pregradah ali zunanjih površinah.

Prilagodljivo in po meri

Sončne elektrarne MOON

Sončne elektrarne MOON zagotavljajo zmogljivost od 5 do 300 kWp in več in so namenjene zasebnim ter poslovnim strankam. Za načrtovanje, namestitev in zagon sistemov so pooblaščeni partnerji MOON. Poleg tega za vas uredimo tudi pridobitev soglasja in subvencije.

 

Pogoji za postavitev

Sončno elektrarno lahko postavimo na tako rekoč vsako stavbno površino, ki jo večji del dneva obseva sončna svetloba. Najučinkovitejša je postavitev na streho, ki je obrnjena proti soncu (vzhod, zahod ali jug). Sončne module pa lahko vgradimo tudi na fasade stavb, rastlinjake, garaže, kot strehe teras ali na tla, skratka kamor koli, kjer jih lahko doseže sončna svetloba. 

 

Prednosti za vas

Samostojno električno napajanje

Trajnostna proizvodnja električne energije brez emisij CO2

Dolga življenjska doba

Zanesljiva naložba v prihodnost

Prihranite čas in denar

Če imate lastno sončno elektrarno, ne le zmanjšujete račun za elektriko, ampak tudi ustvarjate presežek, ki ga lahko, če je to mogoče (glede na shemo samooskrbe in pogodbe), prodajate dobavitelju elektrike. Lahko pa ga tudi shranite v hranilnik električne energije in porabite v času, ko sončna elektrarna ne proizvaja elektrike (na primer ponoči) e. Tako ne le zmanjšate porabo električne energije, temveč se tudi (če gre za odjem z merjenjem moči) izognete konicam moči, ki neposredno vplivajo na račun za elektriko - lahko tudi za nekaj sto evrov na mesec, ko govorimo o večjih odjemalcih. 

 

Varna naložba za prihodnost

Poleg tega, da si tako torej znižujete račun za elektriko, sistem ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje le minimalno vzdrževanje. 

 

Povečanje vrednosti nepremičnine

Fotovoltaični sistem poveča vrednost nepremičnine, ker se obratovalni stroški na dolgi rok zmanjšajo. Fotovoltaični sistemi MOON so na voljo v različnih velikostih, zato so primerni za vse strešne površine.

Pri MOONu vam pomagamo pri postopku dodelitve subvencije

NEODVISNO UPRAVLJANJE Z ENERGIJO Postanite bolj neodvisni od električnega omrežja in preklopite na celostno rešitev MOON. Prilagodljivo in po meri.

Več izdelkov MOON Hranilniki MOON

MOON e-hranilnik za vaš dom

Čisto solarno električno energijo, ki jo proizvede fotovoltaični sistem, začasno shranite in jo pozneje uporabite za polnjenje električnega vozila. 

MOON e-hranilnik za vaše podjetje

Velik in hkrati prilagodljiv - to je vedno pomembneje tudi pri hranilnikih energije.

Najpogostejša vprašanja

Kako deluje sončna elektrarna?

Sonce proizvaja energijo v dveh pojavnih oblikah, kot »toploto« in kot »svetlobo«. Za obratovanje sončne elektrarne ne potrebujete toplote, ampak svetlobo. Svetloba je vir energije za fotovoltaični sistem. To pomeni, da je tudi na območjih, kjer je večji del dneva oblačno in ne sije sonce, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

Zakaj postaviti sončno elektrarno?

Sončna elektrarna je vse bolj prepoznavna kot sistem, ki ne onesnažuje okolja, in kot tehnologija, ki izkorišča obnovljive vire energije. Postavitev lastne sončne elektrarne pomeni, da si sami brezplačno priskrbite energijo iz obnovljivih virov. Sistem ne potrebuje polnjenja, nima premikajočih se delov, ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje. Sončna elektrarna lahko zagotovi tudi cenejše ogrevanje, v kolikor uporabljate električne ogrevalne naprave, kot so IR paneli, toplotna črpalka, električno talno gretje, itd.

S pomočjo lastne sončne elektrarne ne le zmanjšujete račun za elektriko, ampak tudi ustvarjate presežek, ki ga lahko v primeru, da je to možno, prodajate dobavitelju elektrike.

Kako veliko sončno elektrarno potrebujem?

Proces izdelave kalkulacij oziroma dimenzioniranje sončne elektrarne imenujemo postopek, s katerim izračunamo kako močno (koliko kW) sončno elektrarno potrebujete za svoje gospodinjstvo. Ključno je dimenzioniranje  sončne elektrarne, ki bo na letni ravni proizvedla toliko električne energije kot znaša vaša letna poraba energije. Pri tem je v pomoč letni račun porabljene elektrike v vašem gospodinjstvu.

V primeru, da v bližnji prihodnosti načrtujete povečanje porabe električne energije (toplotna črpalka, polnilna postaja za električno vozilo,...), je priporočljivo, da se to upošteva pri izračunu.

Koliko energije lahko proizvedem v Sloveniji?

Osnovno pravilo se glasi: en kilovat inštalirane moči na leto proizvede 1000 kilovatnih ur pri sončnem sevanju 1000 vatov na kvadratni meter. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 in 1200 vati na kvadratni meter. 

Ali je sončna elektrarna varna?

Pravilno povezani elementi so popolnoma varni. Namestitev modulov na streho je podobna prekrivanju s strešniki, električne povezave delujejo brez tveganja. Obratovanje sončne elektrarne ne povzroča sevanja, saj preprosto le izkorišča žarke sončne svetlobe. 

Ali se mi postavitev lastne sončne elektrarne izplača?

 Če imate lastno sončno elektrarno,ne le zmanjšujete račun za elektriko, ampak tudi ustvarjate presežek, ki ga lahko, če je to mogoče (glede na shemo samooskrbe in pogodbe), prodajate dobavitelju elektrike. Lahko pa ga tudi shranite v hranilnik električne energije in porabite v času, ko sončna elektrarna ne proizvaja elektrike (na primer ponoči) e. Tako ne le zmanjšate porabo električne energije, temveč se tudi (če gre za odjem z merjenjem moči) izognete konicam moči, ki neposredno vplivajo na račun za elektriko - lahko tudi za nekaj sto evrov na mesec, ko govorimo o večjih odjemalcih. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala tudi 30 let in več.

Ali imate dodatna vprašanja?

Z veseljem vam odgovorimo nanje. Za to izpolnite naš kontaktni obrazec. Ali nam pošljite e-poštno sporočilo na naslov moonpower(kwfat)porsche(kwfdot)si.